Ειδήσεις

3 Ιουν 2008

Μπάρακ Ομπάμα: Αλλαγή ή επανάληψη;

Μήνυμα αναγνώστη
…….
Ο Νίξον είπε κάποτε ότι η υστεροφημία της κάθε προεδρίας στον αμερικανικό λαό συνοψίζεται σε μία φράση. Ο Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα εν έτη 2008 ζητάει από τον αμερικανικό λαό να πιστέψει (I’m asking you to believe. Not just in my ability to bring about real change in Washinghton...I’m asking you to believe in yours) στην ικανότητα του ίδιου να φέρει την αλλαγή στην αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική σκηνή. Αίτημα που τόσο πολύ μας θυμίζει τη διάσημη πλέον ρήση που διατυπώθηκε δια στόματος Τζον Φ. Κένεντι 40 χρόνια πριν: «αναρωτηθείτε όχι τι μπορεί η πατρίδα σας να κάνει για εσάς – αναρωτηθείτε τι μπορείτε εσείς να κάνετε για την πατρίδα σας». Οι ομοιότητες, εξάλλου, μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών είναι αδιαμφισβήτητες καθώς και οι δύο προβάλλουν το πρότυπο του νεαρού πολιτικού άνδρα που θα φέρει την αλλαγή.
……..
Συνεχίζεται…

Και οι δύο σε προεκλογικές ομιλίες τους παρουσίασαν τον εαυτό τους ως υπέρμαχο των καταπιεσμένων λαών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δίκαιου αγώνα για ελευθερία και ειρήνη. Και καθώς ο Ομπάμα διατείνεται ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα, θα κλείσει το Γκουαντάναμο, θα δώσει τέλος στη μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα και τέλος θα οδηγήσει τον κόσμο σε σύγκρουση με τις μεγάλες απειλές του 21ου αιώνα (πυρηνικά όπλα, τρομοκρατία, κλιματικές αλλαγές, φτώχεια, γενοκτονίες και ασθένειες) το ερώτημα που ανακύπτει είναι εύλογο. Ένας μαύρος γερουσιαστής από το Ιλινόις μπορεί να φέρει την αλλαγή;
Και αν οι ουιλσονικού τύπου παραδοχές αυτές ξενίζουν τους πιο δύσπιστους και τους αφήνουν αδιάφορους, η αμερικανική κοινωνία πάλλεται από την αναμονή για ένα καλύτερο αύριο. Βρίσκει τον εαυτό της ακόμα μια φορά να ταυτίζεται μέσω του ταλαντούχου πολιτικού με την έννοια της «αμερικανικής μοναδικότητας» η οποία εμπεριέχει και θεοκρατικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Η.Π.Α. αποτελούν το νέο «περιούσιο λαό» και τη νέα «φωτεινή πόλη επάνω στο λόφο» (δηλαδή τη νέα Ιερουσαλήμ) έκφραση που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την συνέπεια των λόγων του Μπάρακ Ομπάμα με τους προηγούμενους πρόεδρους των Η.Π.Α. που ακολουθούσαν παρεμβατική πολιτική αποτελεί ο λόγος που εκφώνησε στο Σικάγο στις 23 Απριλίου του 2007 κατά τον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «…απορρίπτω τη θέση ότι η εποχή της Αμερικής έχει περάσει…οδηγούμε τον κόσμο στη μάχη εναντίον του κακού και στην προώθηση του υπέρτατου καλού…Η ασφάλεια του αμερικανικού λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια όλων των ανθρώπων. Όταν η διαφθορά απειλεί τη δημοκρατία στη Λατινική Αμερική είναι πρόβλημα των Η.Π.Α. επίσης. Είτε είναι παγκόσμια τρομοκρατία ή πανδημία, δραματικές κλιματικές αλλαγές ή διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, οι απειλές που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα δεν μπορούν πια να συγκρατούνται από όρια και σύνορα».
Και αυτός ο λόγος δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με τα ίδια μέσα κι αν ακόμα αυτά παρουσιάζονται σήμερα ηπιότερα, δεν παραμερίζεται ποτέ η εσχάτη των λύσεων – ο πόλεμος – όταν αυτός, διανθισμένος με μανιχαϊστικές αντιλήψεις περί καλού και κακού, κρίνεται απαραίτητος.
Η διαδικασία της άνισης ανάπτυξης που αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό της διεθνούς πολιτικής καθορίζοντας την άνοδο και την πτώση των μεγάλων δυνάμεων θα διαβρώσει μοιραία τη σημερινή διεθνή υπεροχή των Η.Π.Α.. Όμως ο ιστορικός κύκλος της αμερικανικής κυριαρχίας που ξεκίνησε το 1945 δε δείχνει να βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Αυτό που ακολουθεί θα κριθεί από την ιστορία και θα είναι στην ευθύνη – εφόσον εκλεγεί – του νεαρού γερουσιαστή η διαχείριση της παρακμής ή της αναδίπλωσης ή αντίθετα της επαναχάραξης της αμερικανικής ηγεμονίας. Η προειδοποίηση όμως του ιστορικού του πολέμου Martin Van Crevelt (που το νόημα της άρχισε ήδη να διαφαίνεται από την 11/09/2001) ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ: «Όποιος έχει αυτιά για να ακούσει ας ακούσει: Η κραυγή Lucifer ante portas αντηχεί ήδη και νέες μορφές πολέμου απειλούν να τερματίσουν τον εύθραυστο πολιτισμό μας».

Γαρυφαλλιά Βιδάκη
Διεθνολόγος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mr Obama, please meet the Greek... Minister of Economic Disaster!

written by AM, CA

While the United States, at last, seem to have a black candidate to be the next resident of the White House, Greece continues to be the first country with a very “black” (only on the ideas) Government.

Meanwhile, Greece still has some idiot members even in its Government, just like the one presented in the video below, expressing commentary, in public, that promotes hatred targeting some groups based on race or ethnic origin. Furthermore, these comments, instead of producing healthy reactions against them, they still appear as amusing to the “clever” carefully selected attending audience.

Commentary promoting hatred toward groups based on race or ethnic origin, religion, disability, gender, age, veteran status or sexual orientation and gender identity, is recently becoming a custom for the Government and the Greek Justice officials as well. Situation on this issue and increasing disrespect shown to protected groups, appear to get only worse, with the very recent examples of a Mayor's prosecution accused for refusing to deny human rights, and a law under preparation similar to the CDA but more on the traces of the democratic concept, as the one mr Awais Ahmad Khan Leghari of Pakistan has been inspired with, at the first place.

Mr Obama, Ladies and Gentlemen, please give a warm "welcome" to the Greek Minister of the Economy Disaster, he has already been awarded as one of the top 10 political failures for the year 2007!